Структурні особливості та властивості полімерних нанокомпозитів при низьких концентраціях наповнювача - Гаркуша, О.М.; Махно, С.М.; Приходько, Г.П.; Семенцов, Ю.І.; Картель, М.Т. (Хімія, фізика та технологія поверхні, 2010)
Досліджено структурні, тепло- та електрофізичні характеристики полімерних композиційних матеріалів на основі поліпропілену і політетрафторетилену, наповнених високодисперсним кремнеземом та багатошаровими вуглецевими нанотрубками, що вводились в полімерну матрицю різними методами. Виявлені відхилення тепло- та електропровідності від адитивних значень для низьконаповнених (до 1,5% мас.) матеріалів, які корелюють зі ступенем кристалічності полімерів. Встановлено, що зменшення розмірів агрегатів нанотрубок в полімерній матриці дозволяє значно понизити поріг перколяції та підвищити поглинання електромагнітної енергії нанокомпозитами в надвисокочастотному діапазоні за рахунок збільшення поверхні розділу фаз.