Генерувальне програмування програмних систем і їх сімейств - Лавріщева, К.М. (Інститут програмних систем НАН України, 2009)
У роботі наведено аналіз основних положень і досягнень сучасного генерувального програмування, сформульовані нові напрями його розвитку щодо систематизації і удосконалення базових засобів подання програмних систем, сімейств систем предметно-орієнтованими мовами і компонентами повторного використання, а також нових інструментів їхній трансформації з генераційним змістом та адаптованих до умов генерації моделі якості та життєздатності систем сімейств.---------------