Мова жестів античного театрального та ораторського мистецтв - Горяйнова, Ю.В. (Наука. Релігія. Суспільство, 2008)
У статті розглянуто театральну акторську гру в мімічному та жестовому аспектах в античній Греції та Римі. Виявлено вплив на сприйняття глядацької аудиторії невербального спілкування під час виступу оратора. Аналіз мови жестів античного театрального та ораторського мистецтв надає змогу нових інтерпретацій у сучасних дослідженнях у галузі невербального спілкування та робить необхідним психосеміотичне переосмислення деяких традиційних проблем, пов’язаних з орієнтацією знакової поведінки.