Бібліотечне задзеркалля (Як підвищити роль книги у суспільному житті) - Вергунов, В. (Вісник НАН України, 2011)
Майже 53 тисячі працівників із 40 тисяч бібліотечних закладів України в останній день вересня відзначили професійне свято. За місяць до того Україна зустріла 20-ту річницю незалежності. Тож бібліотечна галузь слідом за країною має підсумувати надбання і втрати, накреслити перспективи розвитку. Принаймні так задекларовано в пункті 2 Указу Президента України № 471/98 від 14 травня 1998 р. «Про встановлення Всеукраїнського дня бібліотек», де йдеться про заходи, спрямовані на «…підвищення ролі книги у суспільно-політичному та історико-культурному житті населення…». Як усе виглядає насправді, чим живе і на що опирається бібліотечна справа в Україні — спробуємо розібратися.