Дизайн атомной структуры и электронного строения тройных тетраэдрических структур на основе апатита кальция - Карбовский, В.Л.; Смоляк, С.С.; Загородний, Ю.А.; Шпак, А.П. (Доповіді НАН України, 2010)
Дослiджено вплив анiонних тетраедричних замiщень у структурi гiдроксоапатиту на атомну та електронну будову сполук Ca10(PO4)x(VO4)y(AsO4)z(OH)2, де x = 1, 2, 4; y = 1, 2, 4; z = 1, 2, 4 (x+y+z = 6). Метод ЯМР з обертанням пiд магiчним кутом разом з IЧ спектроскопiєю показали, що замiщення фосфору ванадiєм i миш’яком приводить до зростання параметрiв гратки, що, в свою чергу, супроводжується змiною вiдстаней i перерозподiлом електронної густини в XO4^3− -анiонах. Виходячи з даних, отриманих за допомогою рентгенiвської фотоелектронної спектроскопiї, а також ЯМР, було встановлено, що збiльшення вiдстанi мiж iонами фосфору i кисню приводить до iстотного збiльшення iонної складової хiмiчного зв’язку, причому заряд перерозподiлюється виключно мiж iонами кисню i вiдповiдним елементом всерединi XO4^3− -анiону, не впливаючи на пiдгратку атомiв металу.