Влияние предварительной деформации зубных титановых имплантатов на их коррозионные свойства в среде полости рта - Лавренко, В.А.; Гогаев, К.А.; Талаш, В.Н.; Лось, В.В.; Руденко, Ю.Б.; Бошицкий, К.Ю. (Доповіді НАН України, 2010)
За допомогою методiв потенцiодинамiчних анодних поляризацiйних кривих та хiмiчного аналiзу iонiв титану рiзної валентностi у розчинi на рiзних етапах електролiзу визначений вплив деформацiї (ступеню стиску при волочiннi титанового дроту через фiл’єри з кiнцевим зменшенням дiаметра вiд 3 до 40%) на швидкiсть взаємодiї з електролiтом (3%-ний розчин NaCl) та на формування захисних оксидних плiвок Ti2O3 i TiO2. Показано, що найбiльший опiр корозiї мають титановi дроти зi ступенем деформацiї 3–10%, який вiдповiдає значному змiцненню iмплантату.