Благодійна діяльність українських братств - Рощина, Л.О. (Наука. Релігія. Суспільство, 2009)
У статті зроблено аналіз благодійної, філантропічної та меценатської діяльності українських братств. Доведено, що православні братства опікували бідних, немічних та вдів; відкривали та утримували шпиталі, лічниці та сиротинці. Особливу увагу братства приділяли розвитку української освіти, виступали меценатами шкільної та друкарської справ.