Сегрегация расплава внутри ограниченных частично расплавленных зон с низкой степенью плавления: результаты численного моделирования - Арясова, О.В.; Хазан, Я.М. (Доповіді НАН України, 2010)
Базуючись на загальнiй теорiї, розвинутої ранiше, виконано числове моделювання сегрегацiї розплаву всерединi частково розплавленої зони. Стиль i характерний час сегрегацiї контролюється параметром сегрегацiї γs = (L/δs)^2, де L — потужнiсть частково розплавленої зони; δs — довжина сегрегацiї. При γs ≤ 1 увесь розплав збирається у верхнiй частинi зони, причому час сегрегацiї не залежить вiд в’язкостi розплаву, проникностi та спадає ~ L^−1. При γs >> 1 формується послiдовнiсть вiдокремлених хвиль спадної амплiтуди, час сегрегацiї не залежить вiд в’язкостi матрицi та зростає ~ L. Можна припустити, що випадок γs ≤ 1 вiдповiдає сегрегацiї ультраосновних i малов’зких (μ ≤ 1 Па · с) розплавiв (карбонатитiв i кiмберлiтiв), а протилежний випадок γs >> 1 — сегрегацiї бiльш в’язких (μ ≥ 10^2–10^3 Па · с) основних розплавiв.