Експериментальне обгрунтування застосування яктону для корекції мітохондріальної дисфункції в умовах доксорубіцинової кардіоміопатії - Чекман, І.С.; Горчакова, Н.О.; Белєнічев, І.Ф.; Максимчук, О.О.; Павлов, С.В. (Доповіді НАН України, 2010)
В експериментах на щурах в умовах доксорубiцинової кардiомiопатiї показано, що яктон запобiгає порушенням у мiокардi енергопродукувальної функцiї мiтохондрiй, обмежує дiю оксидативного стресу. Яктон обумовлює зменшення окиснювальної модифiкацiї бiлкiв, iнтенсифiкацiю реакцiї на трикарбонових та дикарбонових дiлянках циклу Кребса, активiзацiю роботи малат-аспартатного шунта, транспорту енергiї, зниження формування мiтохондрiальної дисфункцiї.