Гидродинамическая неустойчивость течения в каналах ядерных реакторов с шаровой засыпкой - Авраменко, А.А.; Дмитренко, Н.П.; Басок, Б.И.; Кузнецов, А.В.; Блинов, Д.Г. (Доповіді НАН України, 2010)
На основi методу лiнiйних збурень отримано тривимiрне рiвняння для знаходження критерiїв гiдродинамiчної нестiйкостi в активнiй зонi ядерних реакторiв з кульовими тепловидiляючими елементами. Рiвняння одержано в припущеннi, що проточна частина каналу може бути подана як макропористе середовище. Дослiдження даного рiвняння на власнi значення методом колокацiї дозволило визначити критерiй гiдродинамiчної нестiйкостi як функцiю лiнiйної та нелiнiйної складової пористого гiдродинамiчного опору.