Структура и мезомасштабная изменчивость Основного Черноморского течения у побережья Крыма - Полонский, А.Б.; Джиганшин, Г.Ф. (Доповіді НАН України, 2010)
На пiдставi унiкальних iнструментальних даних, отриманих у вереснi 2008 р. поблизу узбережжя Криму, описано структуру Основної Чорноморської течiї у верхньому 100-метровому шарi з високим просторовим роздiленням. Видiлено мезомасштабнi вихори з типовим горизонтальним масштабом у кiлька кiлометрiв та проаналiзовано їхнi характеристики. Показано, що в перiод спостережень кiнетична енергiя мезомасштабних течiй перевищувала кiнетичну енергiю Основної Чорноморської течiї.