Решение задачи о неосесимметричных колебаниях полых пьезокерамических цилиндров конечной длины - Лоза, И.А. (Доповіді НАН України, 2010)
Розглядається задача про власнi неосесиметричнi коливання порожнистих п’єзокерамiчних цилiндрiв, поляризованих у радiальному напрямi. Пiсля роздiлення змiнних i подання компонентiв вектора перемiщень у виглядi стоячих хвиль у напрямку кругової координати вихiдна тривимiрна задача зводиться до двовимiрної. Застосування методу сплайн-колокацiй за поздовжньою координатою дозволяє дану двовимiрну задачу звести до граничної задачi в звичайних диференцiальних рiвняннях. Отримана задача розв’язується стiйким методом дискретної ортогоналiзацiї у поєднаннi з методом покрокового пошуку. Наведено результати чисельного аналiзу частот власних коливань цилiндра у широкому спектрi змiни геометричних характеристик.