Макроморфологічні зміни реакції-відповіді рослинних організмів деревних вуличних насаджень Київського мегаполісу при стресовому рівні техногенного забруднення - Луцишин, О.Г.; Радченко, В.Г.; Палапа, Н.В.; Яворовський, П.П. (Доповіді НАН України, 2010)
Встановлено, що кризовий рiвень забруднення фiтотоксичними елементами (Na, Cl, Pb, Cd) викликає ураження самої листкової пластинки (5,0–90,0% її площi) та листяного покриву крони дерев липи (Tilia cordata Mill.) i рiзних видiв клену (Acer platanoides L., A. pseudoplatanus L., A. saccharinum L.) крайовим i мiжжилковим некрозом (92,0–100%), некрозом верхiвок сегментiв листкiв клену (7,3–82,7%), точковим i плямовим некрозом (23,3–95,3%), мiжжилковим хлорозом (32,7–87,8%) з дефолiацiєю крони влiтку, всиханням гiлок i дерев у цiлому.