Історичний досвід розвитку співпраці країн-членів Європейського Союзу та України в галузі безпеки, внутрішніх справ та правосуддя - Зозуля, Є.В. (Наука. Релігія. Суспільство, 2009)
У статті проаналізовано історичний досвід розвитку співпраці країн-членів Європейського Союзу в галузі безпеки, внутрішніх справ та правосуддя, досліджені основні шляхи співпраці європейських структур та правоохоронних органів України у боротьбі зі злочинністю і здійсненні правосуддя. Розглянуто напрямки реалізації програм співпраці МВС у рамках плану дій співробітництва Ради Європи з Україною, висновується про те, що основними завданнями реалізації цих програм є зміцнення спроможності України забезпечити імплементацію європейських міжнародних договорів у сфері протидії криміналу.