Політичні передумови європейської інтеграції країн Балтії - Завадський, В.М. (Наука. Релігія. Суспільство, 2009)
Представлена стаття відображає результати наукових досліджень у галузі європейської інтеграції Латвії, Литви та Естонії. Зроблено акцент на одне з ключових питань – політичні передумови євроінтеграції зазначених республік. На основі аналізу комплексу джерел, як європейських, так і балтійських, автор прийшов до висновку, що існувало два взаємопов’язаних комплекси політичних чинників. До першого з них відносяться політичні мотиви розширення ЄС, а саме: позиція провідних держав, в першу чергу Німеччини, намагання «об’єднаної Європи» розширити вплив на регіон Балтійського моря, задля запобігання виникненню можливих конфліктів. Дезінтеграція Радянського Союзу стала також свого роду політичним каталізатором, який сприяв розробці проєвропейського зовнішньополітичного курсу балтійських республік. До другої групи політичних чинників доцільно віднести позицію саме політичних сил Латвії, Литви та Естонії, які у першій половині 1990-х спрямували власні зусилля на налагодження діалогу з ЄС.