Позиція Кремля щодо організаційних принципів об'єднання радянських республік восени 1922 р.: науково-методичний аспект проблеми - Марценюк, Л.М. (Наука. Релігія. Суспільство, 2009)
У статті на основі узагальнення наукової літератури та аналізу джерел з’ясовується підхід московського керівництва до організаційних засад об’єднання радянських республік восени 1922 р.; спростовується твердження про перегляд В. Леніним поглядів щодо створення централізованої держави; висвітлюються практичні кроки щодо створення СРСР; звертається увага на необхідність дослідження першоджерел під час вивчення даної проблеми.