Динамические свойства поверхности меди при низких температурах - Марченко, И.Г.; Неклюдов, И.М.; Марченко, И.И. (Доповіді НАН України, 2010)
Вперше методом молекулярної динамiки (МД) з кольоровим шумом, який дозволяє вiдтворювати у комп’ютерному експериментi квантову статистику Бозе–Енштейна, вивченi спектри коливань поверхнi (111) мiдi. Визначено залежностi розподiлу фононiв за частотами в приповерхневих шарах для рiзних температур. Показано, що класична методика МД моделювання не може використовуватися для вивчення динамiчних властивостей кристалiв при низьких температурах. Для адекватного опису поведiнки систем при температурах, нижче температури Дебая, необхiдно використовувати МД розрахунки з кольоровим шумом. Дослiджена температурна залежнiсть середньоквадратичних амплiтуд коливань атомiв у приповерхневих шарах мiдi. Показано, що врахування квантової статистики, на вiдмiну вiд класичного МД моделювання, призводить до появи лiнiйної залежностi амплiтуди поверхневих коливань в областi температур нижче 100 К. Методом комп’ютерного моделювання завбачено новий ефект: делокалiзацiя поверхневих коливань в областi низьких температур.