Нанохимия в разработке новых средств трансдермального введения лекарственных препаратов - Туров, В.В.; Гунько, В.М.; Барвинченко, В.Н.; Керусь, С.В.; Буряк, О.А.; Чехун, В.Ф. (Доповіді НАН України, 2010)
Показано, що вода в частково дегiдратованих клiтинах знаходиться у виглядi кластерiв, основна частина яких має радiус у дiапазонi 0,5–16 нм. На основi механоактивованої сумiшi крохмалю з високодисперсним кремнеземом (дисперсiйне середовище), води i сумiшi полярного (ДМСО) i слабополярного (хлороформ) розчинникiв (дисперсiйна фаза) сконструйовано модельний гель, який розчиняє бiльшiсть класiв лiкарських препаратiв. Структура води в такому гелi аналогiчна структурi води в частково дегiдратованих модельних клiтинних матерiалах (тканина печiнки, клiтини кiсткового мозку), що дозволяє розраховувати на ефективнiсть використання подiбних композицiй для трансдермальної доставки лiкарських препаратiв.