Роль D2-дофамінових рецепторів у механізмах проникності кровоносних судин товстої кишки при експериментальному виразковому коліті - Толстанова, Г.М.; Остапченко, Л.І. (Доповіді НАН України, 2010)
Вiдомо, що дофамiн/D2-дофамiновi рецептори (ДР) пригнiчують VEGF-викликану проникнiсть кровоносних судин на моделях раку. Рiвень дофамiну знижений при запальних захворюваннях кишечника. Дослiджено роль D2-ДР у регуляцiї проникностi кровоносних судин товстої кишки при експериментальному виразковому колiтi. Вперше було встановлено роль D2-ДР у регуляцiї проникностi кровоносних судин слизової оболонки товстої кишки. Активацiя D2-ДР призвела до зменшення проникностi кровоносних судин слизової оболонки товстої кишки, що збiльшується при експериментальному виразковому колiтi. Цей ефект пов’язаний зi зниженням активностi Akt-залежного шляху трансдукцiї сигналу.