Неосесиметрична задача про дві паралельні співвісні тріщини нормального відриву в матеріалі з початковими напруженнями - Богданов, В.Л. (Доповіді НАН України, 2010)
В рамках підходів лінеаризованої теорії пружності досліджено неосесиметричну задачу про взаємодію двох паралельних співвісних тріщин нормального відриву в нескінченному тілі з початковими напруженнями, що діють вздовж площин розташування тріщин. З використанням зображень загальних розв'язків лінеаризованих рівнянь рівноваги через гармонічні потенціальні функції та інтегральних перетворень Фур'є–Ганкеля задачу зведено окремо для кожної гармоніки за кутовою координатою до розв'язуючих систем інтегральних рівнянь Фредгольма другого роду. Отримано вирази для коефіцієнтів інтенсивності напружень в околах контурів тріщин. Виявлено нові механічні ефекти, пов'язані з впливом початкових напружень та взаємодією тріщин між собою.