Комплекси кальцію з фосфорильованими сульфонамідами - Труш, Є.А.; Мороз, O.B.; Коновалова, І.С.; Труш, В.О.; Амірханов, В.М.; Скопенко, В.В. (Доповіді НАН України, 2010)
Синтезовано комплекси кальцію на основі лігандів сульфоніламідного типу: диметил(фенілсульфоніл)амідофосфату (HL1) та N,N'-дибензил-N,N'-диметил-N''-(фенілсульфоніл)фосфортриаміду (HL2). Методом поліядерної ЯМР спектроскопії доведено, що комплекси у розчинах ДМСO знаходяться у молекулярній формі [CaL2]. Методом РСтА встановлено, що поліедр CaO6 має форму викривленого октаедра (к.ч.=6). Аксіальні позиції займають два атоми кисню фосфорильних груп, тоді як кисні сульфонільних груп розташовані в екваторіальній площині. Ліганди координовані бідентатно-хелатно, причому кожен ліганд додатково виступає в ролі містка, що пов'язує атоми кальцію сусідніх молекул.