Фенотипні та генотипні ознаки бульбочкових бактерій сої, поширених у грунтах України - Патика, В.П.; Крутило, Д.В.; Надкернична, О.В.; Ковалевська, Т.М.; Спиридонов, В.Г.; Волкова, І.В. (Доповіді НАН України, 2010)
Вперше в грунтах України серед мікросимбіонтів сої виявлені штами з інтенсивним ростом. Встановлено, що ці штами проявляють специфічність до рослини-живителя, однак істотно відрізняються від повільнорослих бульбочкових бактерій сої за морфологією колоній, швидкістю росту, чутливістю до антибіотиків, використанням сполук вуглецю. Відмічено подібність жирнокислотних профілів штаму з інтенсивним ростом КВ1–1 та повільнорослих штамів 634б і КС2–3. Виявлено, що екзополісахариди штаму КВ1–1 відрізняються від екзополісахаридів штамів КС2–3 і 634б наявністю ксилози (2,7%) та підвищеним вмістом рамнози (18,4%). За антигенним складом інтенсивнорослі штами об'єднані в одну серогрупу КВ1–1. Аналіз послідовностей генів 16S рРНК дозволив віднести їх до роду Bradyrhizobium.