Поле температуры поверхности Атлантики и его ритмодинамика на межгодовых масштабах - Еремеев, В.Н.; Жуков, А.Н.; Сизов, А.А. (Доповіді НАН України, 2010)
Представлено результати досліджень просторової мінливості поля температури поверхні Атлантичного океану на межрічних масштабах. Аналіз виконаний за середньомісячними супутниковими даними AVHRR Осean Pathfinder Data JPL NOAA/NASA за 1985–2001 рр. Описано особливості структури полів середніх за 17 років значень температури води, а також полів градієнта і дисперсії часових рядів по кожному вузлу сітки даних. За допомогою ритмодинамічного підходу показано існування просторових термічних (теплових) хвиль у полі поверхневої температури океану за двома основними напрямами коливань — зональним і меридіональним.