Особенности развития и морфоструктура растений реликтового эндемика Горного Крыма Sobolewskia sibirica (Willd.) P.W. Ball (Brassicaceae) - Никифоров, А.Р. (Український ботанічний журнал, 2010)
Популяції реліктового ендеміка кримської флори Sobolewskia sibirica (Willd.) P.W. Ball локалізовані на осипних схилах верхнього поясу Головного пасма Кримських гір. В умовах in situ та ex situ вивчали життєвий цикл і функціонально-зональну структуру рослин. S. sibirica — представник типу дворічних монокарпиків, які починають квітувати на другому році життя. Дорослі генеративні рослини S. sibirica є системою генеративних монокарпічних пагонів, функціонально-зональна структура яких складається із зон збагачення та верхівкового суцвіття. Гіпокотиль і корінь, що мають життєздатні гіпокотильні та кореневі бруньки, включаються до зони відновлення. Наявність чи відсутність у рослин зони гальмування залежить від умов екотопу: її формування пов’язане з особливостями розвитку рослини протягом скороченого та посушливого вегетаційного періоду, коли бруньки у нижніх частинах рослини зберігають спокій упродовж усього онтогенезу. Вегетативне розмноження дворічних монокарпічних S. sibirica малоймовірне.