Динаміка вмісту метаболітів аскорбінової кислоти в проростках кукурудзи за сумісної дії кадмію і нікелю - Гришко, В.М.; Демура, Т.А. (Физиология и биохимия культурных растений, 2009)
Досліджено динаміку вмісту різних метаболітів аскорбінової кислоти у листках проростків кукурудзи за сумісної дії кадмію і нікелю. Інтенсивну акумуляцію останніх відмічено вже на 7-му годину стресового впливу, а після 12 год темпи акумуляції металів істотно знижуються, причому швидкість накопичення нікелю вища, ніж кадмію. Доведено, що за дії низьких концентрацій кадмію і нікелю протягом 24 год їх сумісного впливу вміст аскорбінової кислоти в листках зростає на 25 %, тоді як підвищений рівень хоча б одного з металів призводить до інтенсивного використання вітаміну C, що засвідчує підвищення на 22-48 % вмісту дегідроаскорбінової та 2,3-дикетогулонової кислот та зниження на 40-72 % активності дегідроаскорбатредуктази.