Фізіологічні особливості розвитку люцерни за інокуляції змішаними культурами азотфіксувальних мікроорганізмів - Воробей, Н.А.; Пацко, О.В.; Коць, С.Я.; Паршикова, Т.В. (Физиология и биохимия культурных растений, 2009)
В умовах вегетаційного досліду досліджували динаміку утворення бульбочок, інтенсивність азотфіксації, наростання надземної маси та ризогенез у люцерни, інокульованої моно- й бінарними композиціями на основі бульбочкових бактерій Sinorhizobium meliloti i синьозеленої водорості Nostoc commune. Показано, що N. commune у результаті сумісної інокуляції з бульбочковими бактеріями впливає на симбіотичні властивості ризобій залежно від їх генотипу. Зміна інтенсивності азотфіксації у симбіотичних системах люцерни засвідчує різну реакцію партнерів симбіозу на дію N. commune. Найефективнішою виявилась інокуляція люцерни альгоризобіальною сумішшю S. meliloti Т17 + N. commune, яка стимулювала вегетативний ріст і сприяла підвищенню її продуктивності на 15,5 % порівняно з моноінокуляцією Тn5-мутантом Т17 S. meliloti.