Зміни вмісту вільного проліну у рослинах озимої пшениці протягом осінньо-зимового періоду - Майор, П.С.; Захарова, В.П.; Великожон, Л.Г. (Физиология и биохимия культурных растений, 2009)
Досліджували динаміку змін вмісту вільного проліну у листках озимої пшениці різних генотипів протягом осінньо-зимового періоду в умовах вегетаційного та дрібноділянкового дослідів. Виявлено, що зниження температури до мінусових значень викликало швидку втрату води листками рослин, тоді як зростання вмісту проліну у них відбувалось із деякою затримкою у часі лише за умови підвищення температури до низьких плюсових значень. Отримані дані свідчать як про опосередкований (через зневоднення тканин, спричинене морозом), так і про можливий прямий вплив низьких температур на накопичення цієї амінокислоти у рослинах озимої пшениці.