Водний статус і продуктивність озимої пшениці за дії посухи та саліцилової кислоти - Маменко, Т.П.; Ярошенко, О.А.; Якимчук, Р.А. (Физиология и биохимия культурных растений, 2009)
Досліджено зміни водного дефіциту, обводненості, водного потенціалу і продуктивність сортів озимої пшениці за дії ґрунтової посухи й саліцилової кислоти. Встановлено, що за тривалого дефіциту вологи порушення водного статусу і втрати врожаю зерна слабкостійкого сорту озимої пшениці значно більші, ніж посухостійкого. Обробка рослин озимої пшениці саліциловою кислотою перед створенням посухи у фази колосіння—цвітіння сприяла наближенню параметрів водного статусу до контрольного рівня і стабілізації вмісту води у листках, що виявлялось у зменшенні втрат зернової продуктивності озимої пшениці.