Деякі особливості прояву статевого диморфізму у марени звичайної Barbus barbus (Pisces, Cyprinidae) з басейну р. Тиси - Романь, А.М. (Збірник праць Зоологічного музею, 2009)
Встановлено, що самиці марени звичайної, Barbus barbus (Linnaeus, 1758), з басейну р. Тиси достовірно відрізняються від самців наявністю епітеліальних гребенів на лусках, поверхні голови і зябрових кришках. За результатами статистичного аналізу морфометричних ознак не виявлено достовірних відмін між самцями і самицями. Встановлено, що у марени звичайної з басейну р. Тиси в межах Закарпатської області мінливість найчіткіше виражено за морфометричними ознаками.