Антигрипозна активність препарату нуклекс - Ткачук, З.Ю.; Рибалко, С.Л.; Жаркова, Л.Д.; Старосила, Д.Б.; Семернікова, Л.І. (Доповіді НАН України, 2010)
Препарат нуклекс на основі дріжджової рибонуклеїнової кислоти є високоактивним антивірусним препаратом. Показано, що при грипозній інфекції його максимально переносима концентрація становить 5000 мкг/мл, а мінімально активна концентрація — 31 мкг/мл, хіміотерапевтичний індекс дорівнює 161. Розраховано ефективні дози нуклексу: 10–1,25 мг/мл при профілактичній схемі введення іn vitro, 10–0,6 мг/мл при лікувальній схемі. Виявлено високу протигрипозну активність препарату при профілактичному лікуванні в дослідах на мишах при внутрішньочеревному та внутрішньовенному введенні в дозах від 15 до 150 мг/кг, однак при інтраназальному введенні ефективна доза в десять разів вища. Встановлено, що механізм антигрипозної активності препарату нуклекс полягає в інгібуванні активності нейрамінідази та гемаглютиніну при взаємодії з віріоном грипу, а також він є пролонгованим індуктором альфа-інтерферону в дослідах in vivo.