Нейтронное поле тропосферы и его аномалии у поверхности Атлантического океана - Гончарук, В.В.; Лапшин, В.Б.; Плотникова, Н.В.; Фролова, Е.Ю.; Сыроешкин, А.В. (Доповіді НАН України, 2010)
Проведено широкомасштабний моніторинг густини потоку теплових нейтронів біля поверхні Землі в Європейській частині Росії і в Атлантиці (від Балтійська до Ушуаї), на Північному полюсі, а також в тропосфері під час висотних авіаперельотів. У Атлантичному океані виявлені зони посиленої емісії теплових нейтронів до 300 н/(c·м^2), що в 20-30 разів перевищують фоновий рівень і збігаються за локалізацією з океанськими фронтами, зонами підвищеної концентрації фітопланктону. Обговорюється роль кінетичного захоплення фонових нейтронів у формуванні аномально високого корпускулярного випромінювання від біомаси.