Анализ силового воздействия высокоградиентного магнитного поля на магнитные наночастицы в потоке жидкости - Кириленко, А.В.; Чехун, В.Ф.; Подольцев, А.Д.; Кондратенко, И.П.; Кучерявая, И.Н.; Бондар, В.В.; Шпилевая, С.И.; Тодор, И.Н. (Доповіді НАН України, 2010)
Методами комп'ютерного моделювання та експериментального дослідження показана можливість локалізації магнітних наночастинок у заданій області та керування їхнім рухом у потоці рідини під дією зовнішнього високоградієнтного магнітного поля. Для створення такого поля розроблено магнітну систему на основі постійних магнітів і виконано чисельний розрахунок розподілу тривимірного магнітного поля і магнітної сили в активній зоні системи. Наведено результати експериментальних досліджень щодо утримання магнітних наночастинок у потоці модельної рідини в активній зоні магнітної системи. Результати роботи мають відношення до галузі біомедицини й можуть бути використані при реалізації лікувального методу магніто-рідинної гіпертермії.