Вынужденные резонансные изгибные колебания и диссипативный разогрев вязкоупругой прямоугольной толстой плиты - Сичко, В.М.; Завгородний, А.В.; Вертелецкий, М.И. (Доповіді НАН України, 2010)
Наводиться постановка просторової задачі про вимушені резонансні коливання і дисипативний розігрів в'язкопружної товстої прямокутної плити з шарнірно опертими торцями. Непружна поведінка матеріалу описується концепцією комплексних характеристик. Вважається, що механічні і теплофізичні властивості матеріалу не залежать від температури. Задача розв'язується методом Фур'є і зводиться до крайових задач для систем звичайних диференціальних рівнянь. Для розв'язування цих систем пропонується використовувати ефективний метод дискретної ортогоналізації. Дається порівняння результатів розрахунків з використанням просторової постановки і класичної та уточненої теорій пластин.