Конформаційний аналіз низькомолекулярної моделі аніонного цукрово-фосфатного ланцюга ДНК - Войтешенко, І.С.; Жураківський, Р.О.; Булавін, Л.А.; Говорун, Д.М. (Доповіді НАН України, 2010)
Вперше квантово-механічним методом на рівні теорії MP2/6-311++G(2df,pd)//DFT B3LYP/6-31++G(d,p) проведено вичерпний конформаційний аналіз низькомолекулярної сполуки, що моделює аніонний цукрово-фосфатний кістяк ДНК. Встановлено, що з усіх можливих конформерів лише 12 є твірними цукрово-фосфатного кістяка A-подібних форм ДНК. Не зафіксовано твірних конформерів цукрово-фосфатного кістяка B-подібних форм ДНК. Виявлено 231 твірний конформер цукрово-фосфатного кістяка P-подібних форм ДНК, що мають широкий спектр конформацій цукрів, найчисленнішими серед яких є C1'-exo та C3'-endo.