Двобазисний метод дослідження механізму адсорбції іонів важких металів на неоднорідних адсорбентах - Пузій, О.М.; Піддубна, О.І.; Зайцев, В.М. (Доповіді НАН України, 2010)
Запропоновано двобазисний метод дослідження механізму адсорбції іонів металів на неоднорідних адсорбентах. Перший етап включає розрахунок розподілу поверхневих груп за константами дисоціації з даних потенціометричного титрування. Отриману інформацію про кількість типів поверхневих груп, їх концентрацію та константи дисоціації використовують на другому етапі для моделювання адсорбції іонів металів. Метод застосовано для визначення ролі окремих поверхневих груп в адсорбції іонів міді на фосфоровмісному вугіллі.