Механізм гальмування корозії металів комплексоутворюючими інгібіторами - Ткаленко, Д.А.; Вишневська, Ю.П.; Ткаленко, М.Д.; Бик, М.В.; Присяжний, В.Д. (Доповіді НАН України, 2010)
В основу нового підходу до трактування впливу ряду органічних сполук на швидкість корозії металів покладена гіпотеза про те, що гальмування корозії відбувається завдяки утворенню на поверхні металів захисних шарів, які складаються з комплексних металоорганічних сполук. Такі сполуки утворюються за рахунок взаємодії органічних речовин, що вводяться ззовні, з катіонами металу, що піддається корозії. Запропонований підхід можна, на наш погляд, використовувати для прогнозування захисної дії багатьох органічних сполук. З іншого боку, він може бути покладений в основу трактування гальмуючої дії вже відомих інгібіторів. Концепція перевірена при дослідженні інгібуючої дії низки амінокислот, а також полімерів: карбоксицелюлози, трифенілфосфіноксиду і полігексаметиленгуанідину. Встановлено, що ріст полімолекулярного шару у часі підпорядковується параболічному закону, товщина шару становить понад 200 нм. Обгрунтовано метод визначення кінетики росту шару, який базується на вимірюванні поляризаційного опору.