Освітня та педагогічна діяльність М. І. Пирогова в Україні (до 200-річчя з дня народження) - Гамалія, В.М. (Наука та наукознавство, 2010)
Микола Іванович Пирогов (1810—1881) — видатний вчений, геніальний хірург, анатом, засновник військово-польової хірургії, педагог і громадський діяч. В особі Пирогова доля поєднала два щасливі таланти — лікаря і педагога.