Нові підходи до висвітлення гетьманату Павла Скоропадського в сучасній українській та зарубіжній історіографії - Калакура, Я.С. (Архіви України, 2011)
Простежується низка нових підходів українських та деяких зарубіжних учених у дослідженні історії Гетьманату, зокрема виділено доробок сучасного українського вченого Руслана Пирога. Увага зосереджена на історіографії таких питань, як обставини приходу П.Скоропадського до влади, ідейно-політична сутність Гетьманату, його місце в історії української державності, внутрішня та міжнародна політика Української Держави, причини падіння гетьманського режиму.