Шляхи розвитку та доля мінералогії в Україні - Павлишин, В. (Мінералогічний журнал, 2009)
У статті висвітлено основні чинники розвитку мінералогії в Україні. Визначений як магістральний шлях розвиток всіх фундаментальних і прикладних напрямів (розділів) сучасної мінералогії з акцентом на особливе значення розвитку регіонально-мінералогічних досліджень. За теперішніх кризових умов запропоновано скористатися історичним досвідом і висунути на перший план розвиток прикладної мінералогії — чинник, що стимулює розвиток усіх напрямів мінералогії. Як актуальне питання —