Синтез керамічних матриць на основі штучних сполук зі структурами цирконоліту, пірохлору і гранату - Шабалін, Б.Г.; Тітов, Ю.О. (Мінералогічний журнал, 2009)
За допомогою методу холодного пресування і спікання шихти сумісноосаджених компонентів (гідроксиди, гідроксикарбонати) синтезовано керамічні матриці на основі штучних аналогів мінералів — цирконоліту, пірохлору і гранату з одночасним введенням у шихту елементів-імітаторів радіоактивних актиноїдів і лантаноїдів. Досліджено їх фазовий склад. Температура завершення синтезу матриць на 200—300 °C нижча, ніж у разі застосування методу холодного пресування і спікання шихти вихідних оксидів. Показано високу ступінь однорідності термообробленої шихти сумісноосаджених компонентів і малі розміри мікрокристалітів, які забезпечують гарну спікливість кінцевого продукту під час отримання керамічного матеріалу.