Обґрунтування можливості забезпечення в ОЕС України процесів регулювання частоти відповідно до норм, визначених UCTE - Ленчевський, Є.А.; Дубовський, С.В. (Інститут загальної енергетики НАН України, 2007)
Розглянуто проблемні питання щодо подальших напрямів розвитку систем управління в ОЕС України. Зокрема, порушено питання розробки методологічного підходу до визначення величин відхилення частоти в енергосистемі залежно від параметрів і норм, прийнятих UCTE. Запропоновано здійснювати протидію виниклому небалансу потужності в енергосистемі, спрямовану на його знешкодження за допомогою централізованого управління (включення чи відключення) спеціально призначеного для цього навантаження станцій АЕС, що суттєво змінює існуючі принципи первинного регулювання та покращує процес регулювання. Обґрунтовано можливість забезпечення в ОЕС України процесів регулювання частоти відповідно до норм, визначених UCTE.