До витоків українського козацтва - Щербак, В. (Чорноморська минувшина, 2009)
У статті аналізується ґенеза українського козацтва в контексті вікової боротьби осілого землеробського населення з степовими кочівниками. Розкривається вплив тюркомовних народів на формування козацьких традицій.