Православ’я і лютеранство в Україні та Росії (кінець XVІ – початок XVІІ ст.) - Котляр, Ю.; Котляр, Г. (Чорноморська минувшина, 2009)
У статті надана характеристика взаємовідносин православ’я і лютеранства в Україні та Росії в ХVІ – ХVІІ ст., а також висвітлюється питання можливої православно-протестанської унії як гіпотетичної альтернативи Переяславського договору з Росією.