Ідея відмови кошового отамана Запорозької Січі К.Гордієнка від протекції Москви в умовах Північної війни 1700-1721 рр. - Чухліб, Т. (Чорноморська минувшина, 2009)
У статті аналізуються ідея відмови Коша Запорозької (Чортомлицької) Січі на чолі з К. Гордієнком від протекції московського царя під час Північної війни 1700 – 1721 рр. З’ясовано, що Кіш підтримав гетьмана Івана Мазепу й таким чином намагався уподібнитися іншим європейським порушникам політичного спокою щодо вимагання більших “прав і привілеїв” від оточуючих монархів.