“Кордон” та “ідентичність”: козацькі спільноти Причорномор’я наприкінці XVІІІ ст. (Історичний досвід і нові практики) - Сєнь, Д. (Чорноморська минувшина, 2009)
Стаття присвячена трансформаціям козацьких спільнот Причорномор'я в другій половині XVІІІ ст., рухливість яких змінювала конфігурацію прикордонних ліній Російської імперії. У центрі уваги автора три спільноти – козаки-чорноморці, козаки-некрасівці та задунайські запорожці.