Колонізація запорозькою старшиною Південної України: Опанас Ковпак - Краснобай, С. (Чорноморська минувшина, 2009)
Стаття присвячена діяльності козацького полковника Опанаса Ковпака, його внеску в процес розвитку південноукраїнського регіону, показано характерний шлях переходу козацької старшини у російське дворянство.