Записка Гендльовіка про банатських запорожців: історичне джерело чи пам’ятка історіографії? - Ченцова, Н.; Швидько, Г. (Чорноморська минувшина, 2009)
Публікація розкриває зміст брошури виданої в Австрії у 1788 р. Ф. Гендльовіком, який описав перебування запорозьких козаків близько 1787 р. на території Баната і Бачського комітату. Полеміка навколо оригіналу має тривалий характер. Брошура видана німецькою мовою, автори здійснили власний переклад, намагались проаналізувати дані щодо побуту та деяких історичних подій пов'язаних з запорозькими козаками.