Дослідження історії Гетьманщини одеськими істориками ХХ – першої третини ХХ ст. - Ложешник, А. (Чорноморська минувшина, 2009)
В статті на основі робіт одеських істориків ХІХ – початку ХХ ст., з’ясовано, що вони розглядали історію Гетьманщини, здебільшого, в контексті історії Південної України і, зокрема, у її взаємозв’язку з Запорозькою Січчю.