“Дело о восстановлении независимости Малороссии” 1855 р. (на матеріалах Державного архіву Одеської області) - Бачинська, О. (Чорноморська минувшина, 2009)
Публікуються документи, що ілюструють спроби “відновити незалежність” України, які за міркуваннями чиновників Наддніпрянської і Південної України мали місце під час Східної війни 1853-1855 рр. і являли собою загрозу для суспільного устрою Російської імперії.