Моделювання альфа-хвиль комплекснозначними штучними нейронними мережами - Бєлов, Ю.А.; Тарасюк, О.В. (Доповіді НАН України, 2010)
Запропоновано гіпотезу про функціональну роль мозкових ритмів у процесах розпізнавання образів. В основі гіпотези лежить припущення про те, що функціональна роль мозкових ритмів полягає у забезпеченні явища інтерференції нервових імпульсів на сомі нервової клітини, у результаті чого одні й ті ж міжнейронні зв'язки залежно від фазового зсуву мають як збуджуючий, так і гальмуючий вплив. Згідно з цією гіпотезою розроблено та протестовано спеціалізовану архітектуру комплекснозначної штучної нейронної мережі, призначеної для побудови інваріантних ознак розпізнавання образів.